TVRDOŠÍN: Zápis do zoznamu UNESCO zvýšil návštevnosť kostolíka

10.12.2013 Tvrdošín

Tvrdošín 9. decembra (TASR) – Vzácny drevený gotický kostolík v hornooravskom Tvrdošíne sa podľa vedúcej oddelenia kultúry tamojšej radnice Anny Čelkovej dostal po zápise do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 2008 do zaslúžene oveľa väčšieho povedomia širokej verejnosti.

"Na druhej strane je to pre nás, lebo je to jedna z mála sakrálnych stavieb tohto druhu, ktorých vlastníkom je mesto, zvýšená záväzná povinnosť starať sa o túto významnú pamiatku," vysvetlila pre TASR s tým, že drevený kostolík podstúpil najhoršie obdobie v 80. rokoch minulého storočia, kedy hrozilo jeho nenávratné zničenie.

V tejto súvislosti pripomenula, že vedenie mestskej samosprávy sa vtedy zasadilo za záchranu drevenej stavby z prvej polovice 15. storočia. "V roku 1994 toto úsilie ocenila paneurópska organizácia Europa Nostra. Zápis do zoznamu UNESCO nám umožnil ešte viac zintenzívniť neustálu starostlivosť," pokračovala Čelková.

"Za uplynulých päť rokov sa nám podarilo čiastočne zrekonštruovať šindľovú strechu či zlepšiť bezpečnostný monitorovací systém. Na základe výsledkov odborného výskumu by sa mal začať už na budúci rok realizovať projekt na odstránenie škodlivej vlhkosti a plesní z drevených sôch a stropu," spresnila.

O zvýšenom záujme turistov svedčí podľa nej značný nárast návštevnosti. "Pred zápisom do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO bola mizivá, no iba počas posledného leta zavítali do nášho kostolíka už takmer dve tisícky zvedavcov. Snažíme sa v ňom organizovať čoraz viac rôznych príležitostných podujatí," dodala pre TASR Čelková.
 

Vyberte región